top of page

Modern Antifrizlerde Derece Nasıl Ölçülür?

Güncelleme tarihi: 10 Ara 2022

Modern antifrizlerde derece refraktometre denilen optik ölçüm aleti ile ölçülmektedirler. Eski tip bomemetre tarzı cihazlar antifriz ölçümünde doğru değer vermezler.




Refraktometre Nedir?

Antifrizde donmaya karşı koruma derecesini saptamada kullanılan hassas optik cihazlardır. Soğutucu olarak etilen glikol ya da propilen glikol bazlı soğutma sıvıları kullanan otomobil, kamyon, traktör, çekici gemiler gibi taşıtlarda ve endüstriyel soğutma kazanlarında donmaya karşı koruma performansını saptamak için kullanılır.

Refraktometrenin Kullanılışı:

Refraktometreyi uç kısmında bulunan numunenin damlatıldığı eğik prizmanın bulunduğu taraf ışığa bakacak şekilde gövdeden tutarak elinize alınız ve kapak kapalı konumda iken cihazın dürbün bölümünü gözünüze konumlandırıp gördüğünüz ölçüm tablosundaki değeri kullandığınız soğutucu yapısına göre okumaya çalışız. Görmüş olduğunuz değerler net değil ise dürbünün hemen üzerindeki ayar halkasını çevirerek ölçüm tablosunu sağa sola çevirip netlik ayarı yapabilirsiniz. Tabloda açık-koyu iki faz olacak şekilde kesite denk gelen değer koruma derecesini size verecektir.


Etiketler:

8 görüntüleme0 yorum
bottom of page