top of page

Madeni Yağlarda Sınıflandırmalar: API, ACEA, SAE, ILSAC nedir?

Madeni yağlarda API, ACEA, SAE ve ILSAC gibi terimleri sık sık duymuşuzdur peki bunlar nedir, bize neyi anlatır ? Kısa kısa bu performans sınıflarının anlamlarını ve yağ tüketicilerine ne söylediklerini özetleyelim.




SAE Standartları - Society of Automobile Engineers (SAE)

Eskiden Otomotiv Mühendisleri Derneği olarak adlandırılan SAE International, çeşitli endüstrilerdeki mühendislik profesyonelleri için Amerika Birleşik Devletleri merkezli, küresel olarak aktif bir mesleki birlik ve standartlar geliştiren bir kuruluştur .


SAE International insanlığa hizmet için mobilite teknolojisini geliştirmeye adanmıştır. SAE standartları, parçaları, donanımları ve sistemleri kapsar. Karada, denizde, havada ve uzayda kullanılan kendinden tahrikli araçların tasarlanması, yapımı, bakımı ve çalıştırılmasında akademisyenler, mühendisler, üreticiler, Ar-Ge ekipleri, kalite güvence, kalite kontrol ve test görevlileri tarafından kullanılır.


Motor yağında SAE J300 sınıflandırması kullanılmaktadır. Detaylar için 'SAE J300 uyarınca, motor yağının karşılaması gereken standartlar' makalemize bakabilirsiniz.


API Standartları - American Petroleum Instude

Amerikan Petroleum Institute (API), Amerikan Society for Testing Materials (ASTM) Society of

Automotive Engineers (SAE)’nin 1960’lı yıllarda bir araya gelip çalışmalarının neticesi ortaya

çıkmıştır.


Yağlar, American Petroleum Institute (API) tarafından, performanslarına göre 1960'larda sınıflandırılmıştır. Buna göre motor yağları; Benzinli motorlar için "S", dizel motorlar için "C" olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Her grup kendi içinde, gelişen motor teknolojisine göre A, B, C gibi harflerle sınıflandırılmıştır.İkinci harf arttıkça, daha güncel yeni teknolojili motorlara uyumlu olduğu anlaşılır. API Standartları İçin 'Motor Yağlarında API Sınıflandırması' makalemize göz atabilirsiniz.

ACEA Standartları - Association des Constructeurs Europèens d’Automobile

Avrupa Otomobil İmalatçıları Birliği ACEA (Association des Constructeurs Europèens d’Automobile),eski CCMC organizasyonuna ait sınıflamanın yerini alan yeni bir motor yağları kalite sınıflamasını 1996 yılında uygulamaya koydu. Bu sınıflamaya göre benzinli motor yağları A, hafif dizel motor yağları B, ağır hizmet motor yağları E, harfleri ile gösterilmişti. Kasım 2004 tarihinde kalite sınıflaması tekrar düzenlenmiştir. Buna göre benzinli ve hafif hizmet dizel motor yağı sınıflamaları birleştirilerek A/B, özel filtre donanımlı benzinli ve hafif dizel motor yağlan C, Ağır hizmet motor yağları E harfiyle gösterilmiştir.


ACEA Standartları detayları için buraya tıklayınız.

ILSAC Standartları - International Lubricants Standardization and Approval Committee

AAMA (American Automobile Manufacturers Association) ve JAMA (Japan Automobile Manufacturers Association) birleşerek, benzinli motor yağlarında, yakıt ekonomisi içeren yeni bir kalite sınıflaması belirlemek amacıyla ILSAC (Uluslararası Madeni Yağ Standardizasyon ve Onay Komitesi) isimli organizasyonu oluşturulmuş ve 1994 yılından başlayarak, kalite sınıflarını uygulamaya koymuşlardır.


JASO Standartları - International Lubricants Standardization and Approval Committee

Japon Otomotiv Standartları Organizasyonu (JASO) Japon kökenli benzinli motorlar için performans ve kalite standartları kendi set oluşturdu. Dört zamanlı benzinli motorlar için JASO T904 standardı kullanılır ve özellikle motosiklet motorlarıyla ilgilidir. JASO T904-MA ve MA2 standartları, daha yüksek sürtünme performansı sunan MA2 yağları ile ıslak debriyaj kullanımı için onaylanmış yağları ayırt etmek için tasarlanmıştır. JASO T904-MB standardı, ıslak debriyaj kullanımına uygun olmayan yağları belirtir ve bu nedenle sürekli değişken şanzımanlarla donatılmış scooterlarda kullanılır. JASO MB yağlarına sürtünme düzenleyicilerin eklenmesi, bu uygulamalarda daha fazla yakıt ekonomisine katkıda bulunabilir. İki zamanlı benzinli motorlar için JASO M345 (FA, FB, FC, FD) standardı kullanılır ve bu özellikle düşük kül, yağlama, deterjan, düşük duman ve egzoz engelleme anlamına gelir. Bu standartlar, özellikle JASO-MA (motosikletler için) ve JASO-FC, API hizmet kategorileri tarafından ele alınmayan yağ gereksinimi sorunlarını ele almak için tasarlanmıştır. JASO-MA standardının bir unsuru, ıslak debriyaj kullanımına uygunluğu belirlemek için tasarlanmış bir sürtünme testidir. JASO-MA'yı karşılayan bir yağ, ıslak debriyaj işlemleri için uygun kabul edilir. Motosiklete özel olarak pazarlanan yağlar JASO-MA etiketini taşıyacaktır.

1.520 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page